Ik maak krachtige beelden die de essentie van architectuur communiceren. Altijd kritisch en met volle overtuiging.Samenwerken?

T. 0614420166
E. info@stijnpoelstra.com

Instagram
LinkedIn

Image Alt
architectuurvideo
home / architectuurvideo

Architectuurvideo

Ik ben gefascineerd door het filmen van architectuur. Met bewegende beelden kan ik het verhaal van architectuur vaak nóg intenser vertellen dan met fotografie. In mijn ogen is het een manier van communiceren die perfect past bij de tactiele en visueel ingestelde wereld van de bouwkunst. Het is magnifiek om te zien hoe alles tot leven komt en welke dynamiek er ontstaat. Video is de volgende stap in de communicatie van architectuur.

Architectuur en video: een perfecte match

Ons vakgebied is misschien wel het meest visueel ingestelde ter wereld. Het verhaal dat architectuur vertelt, staat altijd centraal. Architectuur communiceert met de gebruikers en haar omgeving. Als architect is het dan ook van wezenlijk belang om het gedachtegoed dat bij het ontwerp hoort met de opdrachtgever communiceren. Met een architectuurvideo kun je dit achterliggende verhaal optimaal vertellen: het is een overtuigend communicatiemiddel dat naadloos aansluit bij de wereld van architectuur. 

 

Betrek het ontwerpproces in je communicatie

Het proces om tot een opgeleverd gebouw of interieur te komen is intens en complex. Tegelijkertijd is het ontzettend belangrijk én veelzeggend over de manier waarop je werkt. Het is dus een gemiste kans om dit onderdeel niet te gebruiken in je communicatie. 

Mensen zien vaak alleen het eindresultaat van een lang traject, omdat dat het enige is wat er doorgaans wordt gepubliceerd of in levende lijven wordt aanschouwd. Maar vergeet niet dat potentiële opdrachtgevers maar wat graag mee willen kijken hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Door het ontwerpproces in je communicatie te betrekken, maak je je werk toegankelijker en versterk je de band met je publiek.

 

De kracht van een architectuurvideo

Een video is naast een krachtig communicatiemiddel ook een fantastische tool om je architectenbureau of project mee te presenteren. Met bewegend beeld wordt architectuur veel intenser ervaren dan met fotografie. Door fysieke camerabewegingen komt een gebouw of interieur tot leven en zie je wat er in en om een gebouw allemaal gebeurt. Je kunt laten zien hoe de menselijke maat zich verhoudt tot de architectuur en welke interactie er plaatsvindt. Maar ook is het mogelijk om te laten zien hoe het zonlicht zich een weg door een interieur baant, of hoe een gevel gedurende de dag van karakter verandert. 

Passende muziek versterkt deze beleving des te meer. Het roept emotie op en kan de beelden nog meer tot leven wekken. En met geluidsopnames op locatie maak je het nog tastbaarder. Een architectuurvideo is bij uitstek het instrument om die ongrijpbare elementen en kwaliteiten te laten zien, die je met fotografie onmogelijk kan vatten. De kracht van video content is niet te onderschatten.

 

Video content voor architecten

Heb ik je al overtuigd dat architectuurvideo een logische volgende stap is in de communicatie van architectuur? Het is heus niet zo dat het complete oeuvre ineens verfilmd moet worden. Al ligt het misschien voor de hand om aan projectvideo’s te denken, er is echt zoveel meer mogelijk waarmee je met je doelgroep kunt communiceren en zo je positie kunt versterken.

 

Laat zien wie je bent en wat je doet

Opdrachtgevers zijn benieuwd naar je visie, wie je bent en waar je voor staat. Geeft ze een kijkje in de keuken en laat ze smullen door ze mee te nemen in de route naar het eindresultaat. Laat vakgenoten ervaren welke vibe er op kantoor heerst of hoe jullie werken en prikkel ze om deelgenoot te willen zijn van je team. Of neem je publiek mee op de bouw en laat zien hoe innovatief er gewerkt wordt en hoe betrokken jullie zijn bij de uitvoering van alle details. Omringd door omgevingsgeluiden van de bouw zie je mensenhanden het ontwerp realiseren en de architectuur tot leven komen.

 

Welke strategie pas je toe?

Je eerste architectuurvideo kan direct impact hebben, maar door goed na te denken over een passende strategie genereer je veel meer aandacht voor het project en je bureau. Wanneer je regelmatig nieuwe content kunt publiceren, zal de betrokkenheid van het publiek groter zijn. Zo kun je denken aan een videoreeks waarmee je het complete proces kunt documenteren. Begin bijvoorbeeld met een video waarbij je het ontwerp toelicht en welke motivatie daar achter schuil gaat, laat de voortgang op de bouw zien en het eindresultaat mag natuurlijk niet ontbreken. Op die manier creëer je meerdere publicaties en de beelden van de deelvideo’s kunnen weer gebruikt worden om een overkoepelende edit te maken. Alles is gericht op communicatie en het verstevigen van je positie en de idealen waar je voor staat.

 

Als architectenbureau online profileren met video content

Het is geen geheim dat op social media het liefst video-content wordt geconsumeerd. Stories op Instagram lenen zich perfect voor sneak previews en met de functies IGTV en Reels kunnen je video’s zomaar eens viral gaan. De traditie van een gedrukte publicatie als heilige graal is veel minder relevant geworden. Je kunt jezelf nu eenvoudig online profileren en zelf publiceren. Bovendien is je bereik gigantisch en sta je in direct contact met je doelgroep. Video heeft de toekomst.