Ik maak krachtige beelden die de essentie van architectuur communiceren. Altijd kritisch en met volle overtuiging.Samenwerken?

T. 0614420166
E. info@stijnpoelstra.com

Instagram
LinkedIn

Image Alt
architect
home / architect

Architect

Mijn intense band met architectuur is gemakkelijk te verklaren: in 2008 ben ik cum laude afgestudeerd aan de TU Delft als architect. Na een aantal jaar besloot ik mijn schetsrol op te bergen. De camera werd mijn nieuwe gereedschap om mee te ontwerpen. Een soepele overgang waarbij mijn liefde voor architectuur de rode draad is.

Ik sloot mijn master af met een onderzoek over het toepassen van filmische instrumenten in architectuur. Het denken in scenario’s en het ‘monteren’ van de beleving van gebouwen en interieurs fascineert me en heeft mijn kijk op architectuur verrijkt. Dat vormt nu dan ook de basis voor mijn architectuurvideo’s, waarmee ik de tactiele en visueel ingestelde wereld van architectuur op een intense manier kan communiceren.

Het is voor mij een vanzelfsprekendheid om werk te leveren dat technisch gezien goed in elkaar steekt. De uitdaging is om op inhoudelijk niveau te laten zien waar het werkelijk om gaat. Want daarin schuilt de kracht van goed beeldmateriaal. Het gaat niet alleen om mooie foto’s of een oogstrelende video, het gaat om wat de beelden vertellen over de architectuur en context. Dat maakt het werk zo interessant en tegelijk ook specialistisch.

Mijn werk laat een herkenbare gelaagdheid zien. Het zijn altijd frisse beelden die de essentie van een ontwerp in heldere composities communiceren. Altijd nauwgezet, kritisch en met volle overtuiging. Vertrouw me je project met een gerust hart toe. Ik zal niet teleurstellen.

Stijn Poelstra architectuurfotograaf & filmmaker

© Keith Shoolbred

Testimonials

"Stijn fotografeert al jaren vrijwel alle projecten van Zecc Architecten; een geraffineerd tuinhuisje, een spectaculaire watertoren, een binnenstedelijk woningbouwcomplex of de Tijdelijke huisvesting van de Tweede kamer. Hij weet onze projecten steeds in de volle breedte vast te leggen. Dat begint bij inpassing van de context. Dat kan een bestaand gebouw zijn of een stedelijk weefsel. Hij legt de essentie van de architectuur vast in een complete reportage en heeft daarbij een scherp oog voor de schoonheid van het detail."

Zecc Architecten

"Sinds 2015 worden onze interieurprojecten door Stijn vastgelegd. Zijn achtergrond als architect is zichtbaar in de manier waarop hij fotografeert en juist die specifieke blik sluit aan bij onze visie op interieurarchitectuur. Wij vertrouwen Stijn danook blindelings waar het gaat om het bepalen van de beste zichtlijnen, juiste afsnijdingen en vooral in het streng keuzes maken van wat wel en niet werkt op een statisch beeld. Stijn neemt ons hierin steeds weer opnieuw mee door ons eigen project. Door zijn lens komen de ruimtelijke kwaliteiten van onze projecten echt tot zijn recht. Daarnaast zijn de fotografiedagen met Stijn gewoon Brabants gezellig!"

VOID Interieurarchitectuur

"Het stijlvol in beeld brengen van architectuur & interieur is zonder twijfel Stijn zijn kwaliteit. Maar zijn understanding van concept en verhaal is wat Stijn onderscheidt. Hij heeft aan weinig woorden genoeg om de essentie te snappen en durft ook te experimenteren met het in beeld brengen van het ontwerp. Ik geloof ook net als Stijn dat architectuurvideo nog beter het verhaal kan tonen. Hij heeft een duidelijke visie en je merkt dat dit zijn passie is."

&prast&hooft

"Stijn weet het verhaal dat we willen overbrengen goed in beeld te vangen. Zijn kennis van architectuur en de minutieuze voorbereiding van de opnames zorgen ervoor dat we prachtige video’s maken."

Rijnboutt

"Als we op zoek zijn naar een krachtig beeldverhaal waarin de foto’s voor zichzelf spreken, komt Stijns naam al snel op tafel. In 2018 ging hij op ons verzoek op een mistige dag naar de pas opgeleverde eilandengroep Marker Wadden. De foto’s waarmee Stijn terugkeerde boden onze lezers een compleet andere kijk op dit vaak gepubliceerde landschap. Ondanks het treurige weer gaf Stijn zijn fotoserie een onaardse schoonheid mee. Hij toonde het natuurgebied als een vervreemdende plek waar we eigenlijk niet mogen zijn, maar al kijkende waanden we ons voor even in het paradijs."

Blauwe Kamer magazine

"Fotografie kan eigenlijk niet de beleving van ruimte vastleggen. Je moet het zelf ervaren. Wat een fotobeeld wel kan is de essentie van een gebouw communiceren. In de samenwerking met Stijn merk ik dat hij vanuit zijn achtergrond onze ontwerpmotieven snapt en dat hij in een fotoreeks het project weet te duiden. "

Reset Architecture

"Zoals Stijn door zijn lens kijkt, zo kijken wij bij Hal2 naar een interieur, met veel oog voor detail. Door zijn achtergrond in architectuur weet Stijn feilloos wat wij als ontwerpers belangrijk vinden om uit te dragen. Het vertrouwde gevoel dat een interieur uitstraalt voor klanten, straalt Stijn uit naar ons, wij hebben weinig woorden nodig om elkaar goed te begrijpen."

Hal2

"Mede door zijn achtergrond als architect weet Stijn als geen ander hoe hij de projecten moet fotograferen. De ruimtelijke kwaliteit en details weet hij op een bijzondere manier vast te leggen. Stijn is altijd goed voorbereid en denkt goed mee tijdens de fotografie."

Buro/S Architects

"Stijn laat met zijn fotografie zien dat hij een gebouw en de ingrepen begrijpt, waardoor zijn reportage het complete verhaal vertelt. Dit is een meerwaarde in zijn werk. Stijn combineert strakke architectonische zichtlijnen met levendigheid. Hij heeft oog voor details en textuur. Hierdoor komen onze projecten optimaal uit de verf."

Buro Koek